Πληροφορίες προϊόντων

1. Δήλωση ανθεκτικοτήτων

Ορισμός των Όρων που περιγράφουν την Αντίδραση των Φυτών στα Παράσιτα [1] και στους Αβιοτικούς παράγοντες Στρες για τη Βιομηχανία Παραγωγής Σπόρων Κηπευτικών (Εγκρίθηκε από τον τμήμα λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών της ISF τον Ιούνιο του 2012).

1. Εισαγωγή

Η σχέση μεταξύ ενός φυτού και ενός παρασίτου είναι πολύ περίπλοκη. Οι όροι που περιγράφουν την αντίδραση μιας ποικιλίας σε ένα παράσιτο καθορίζονται από δοκιμές υπό ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες με γνωστούς και χαρακτηριστικούς βιότυπους, παθότυπους, φυλές ή στελέχη του εκάστοτε παρασίτου.

Παρ’ όλα αυτά στην πράξη, η ικανότητα ενός παρασίτου να προκαλέσει ασθένεια σε ένα φυτό εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού και την ικανότητα του φυτού να αμυνθεί. Διαφορετικές ποικιλίες μέσα σε ένα είδος φυτού μπορεί να διαφέρουν ως προς την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως η ηλικία του φυτού, η πίεση των παρασίτων και η μολυσματικότητα ή οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ίδιο φυτό και τους επιβλαβείς οργανισμούς μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Τα παράσιτα είναι γνωστό ότι μπορούν να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν νέους βιότυπους, παθοτύπους, φυλές ή στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε φυτά που παραμένουν ανεπηρέαστα από την αρχική μορφή του παρασίτου. Για να προωθήσει τη συνέπεια στους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την αντίδραση ενός φυτού σε ένα παράσιτο, το τμήμα λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών της ISF έχει ορίσει τους παρακάτω όρους:

2. Ορισμοί

Ευαισθησία είναι η ανικανότητα μιας ποικιλίας φυτού για να περιορίσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός συγκεκριμένου παρασίτου.

Αντίσταση είναι η ικανότητα μιας ποικιλίας φυτού να περιορίσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός συγκεκριμένου παρασίτου ή / και τις ζημιές που προκαλεί σε σύγκριση με ευπαθείς ποικιλίες φυτών κάτω από παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες και παρασιτικές πιέσεις. Ανθεκτικές ποικιλίες μπορεί να παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα της προσβολής ή βλάβες κάτω από υψηλή παρασιτική πίεση.

Ορίζονται δύο επίπεδα αντίστασης:

  Υψηλή αντοχή (HR *): ποικιλίες φυτών που περιορίζουν πολύ την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καθορισμένου παρασίτου κάτω από κανονική παρασιτική πίεση όταν συγκρίνονται με ευπαθείς ποικιλίες. Αυτές οι ποικιλίες φυτών μπορεί, ωστόσο, να εμφανίζουν κάποια συμπτώματα ή βλάβες κάτω από υψηλή παρασιτική πίεση.

  Ενδιάμεση αντοχή (IR *): ποικιλίες φυτών που περιορίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καθορισμένου παρασίτου, αλλά μπορεί να εμφανίζουν ένα μεγαλύτερο φάσμα συμπτωμάτων ή βλαβών σε σύγκριση με πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Μετρίως ανθεκτικές ποικιλίες φυτών, θα εξακολουθούν να δείχνουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα ή βλάβες από πιο ευαίσθητες ποικιλίες φυτών, όταν καλλιεργούνται κάτω από παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες ή / και παρασιτική πίεση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν μια ανθεκτικότητα αξιώνεται για μια ποικιλία φυτού, περιορίζεται σε καθορισμένους βιοτύπους, παθοτύπους, φυλές ή στελέχη του παρασίτου. Αν δεν αξιώνονται βιότυποι, παθότυποι, φυλές ή στελέχη παθογόνων σε κάποια ποικιλία, είναι επειδή δεν υπάρχει γενικά αποδεκτή ταξινόμηση του παθογόνου σύμφωνα με τον βιότυπο, παθότυπο, τη φυλή ή το γένος. Νέοι βιότυποι, παθότυποι, φυλές ή στελέχη που μπορεί να προκύψουν δεν καλύπτονται από την αρχική αξίωση ανθεκτικότητας.

Ανοσία είναι όταν ένα φυτό δεν υπόκειται σε προσβολή ή μόλυνση από ένα συγκεκριμένο παράσιτο.

 

[1]    O FAO ορίζει ως παράσιτο: Οποιοδήποτε είδος, στέλεχος ή βιότυπο φυτού, ζώου ή παθογόνου παράγοντα ζημιογόνου σε φυτά ή φυτικά προϊόντα. Τα παθογόνα (μικροοργανισμοί όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες που προκαλούν μια ασθένεια), ως εκ τούτου, συγκαταλέγονται στον όρο «παράσιτο».

2. Κωδικοί ανθεκτικοτήτων

3. Προδιαγραφές προϊόντων

4. Ασφαλής χρήση σπόρων

Επισκεφτείτε τη σελίδα για ασφαλή χρήση των σπόρων με επικάλυψη και για συμβουλές αποθήκευσης, πρώτο μέρος. 

5. Συνθήκες αποθήκευσης

Επισκεφτείτε τη σελίδα για ασφαλή χρήση των σπόρων με επικάλυψη και για συμβουλές αποθήκευσης, δεύτερο μέρος.