04 Φεβρουαρίου 2021

Πώς η γενετική βελτίωση στα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών για αειφόρο παραγωγή

Σήμερα, η αειφόρος παραγωγή ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες μιας εταιρείας. Οι καταναλωτές έχουν υψηλές προσδοκίες όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα, τα χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων και τις εναλλακτικές λύσεις έναντι των πλαστικών συσκευασιών. Επομένως, πώς μπορούν οι εταιρείες παραγωγής σπόρων λαχανικών να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσφορά λύσεων για ολοένα και πιο απαιτητικούς καταναλωτές;

Αειφόρος παραγωγή με το CleanLeaf®

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών της Δανίας Forbrugerrådet Tæk, οι λιανοπωλητές στη Δανία όπως η Aldi, η Coop και το Lidl ανταποκρίνονται σε αυτή την τάση των καταναλωτών απαιτώντας από τους προμηθευτές τους να παραμείνουν πολύ κάτω από τα νομικά όρια για τα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Για να τους βοηθήσει, η Rijk Zwaan ενσωματώνει μέτρα αειφορίας στη διαδικασία παραγωγής σπόρων λαχανικών, όχι μόνο επενδύοντας σε ποικιλίες με ανθεκτικότητες σε διάφορες ασθένειες, αλλά επίσης διερευνώντας άλλα χαρακτηριστικά των φυτών που μπορούν να συμβάλλουν σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Ένα παράδειγμα αυτού του project είναι η μελιτζάνα με το χαρακτηριστικό CleanLeaf®.

CleanLeaf® σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών

Το χαρακτηριστικό CleanLeaf® της Rijk Zwaan είναι σύμφωνο με τις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών για την αειφόρο παραγωγή. Η πρώτη ποικιλία που παρουσιάστηκε πρόσφατα, η Kesia RZ, ευδοκιμεί σε μεσογειακές συνθήκες όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, και είναι επίσης ιδιαίτερα κατάλληλη για βιολογική καλλιέργεια. Τα φυτά μελιτζάνας με το χαρακτηριστικό CleanLeaf® δεν έχουν τριχίδια και έτσι είναι λιγότερα ελκυστικά σε συγκεκριμένα παράσιτα. Αυτό βελτιώνει την ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών (IPM), πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερος ψεκασμός με αποτέλεσμα λιγότερα υπολείμματα στους καρπούς. 

Πιο ελκυστικοί καρποί και λιγότερα απορρίματα

Δεν είναι μόνο τα φυτά χωρίς τριχίδια αλλά και ο κάλυκας της μελιτζάνας είναι πιο πράσινος σε σύγκριση με τις συμβατικές ποικιλίες. Αυτό τις κάνει πιο ελκυστικές στους καταναλωτές. Έρευνα των καταναλωτών έχει δείξει ότι το 57% προτιμούν την πιο πράσινη ποικιλία χωρίς τριχίδια σε σύγκριση με το 31% των καταναλωτών που προτιμούν την συμβατική ποικιλία. Η έρευνα παρουσιάζει επίσης ότι η Kesia RZ έχει πολύ καλή διατηρησιμότητα και έτσι μειώνονται πάρα πολύ τα προϊόντα που καταλήγουν στα απορρίματα. Η γενετική βελτίωση των προϊόντων με καλή διατηρησιμότητα είναι ακόμα ένα παράδειγμα του πώς η Rijk Zwaan βοηθάει τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά την αειφόρο παραγωγή.  Όσο για τους καταναλωτές, επωφελούνται όχι μόνο από ένα πιο βιώσιμο προϊόν, αλλά και από ένα πιο ελκυστικό, χάρη στον πιο πράσινο κάλυκα. 

Ενδιαφέρεστε για τις μελιτζάνες με το χαρακτηριστικό CleanLeaf®;

Η Rijk Zwaan είναι στην ευχάριστη θέση να φέρνει τους λιανοπωλητές και τους εμπόρους σε επαφή με τους παραγωγούς ώστε να βιώσουν οι ίδιοι αυτό το νέο project. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε το www.rijkzwaan.gr/cleanleaf  ή επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Σταράκη, Crop Specialist Pepper & Aubergine στην Rijk Zwaan Hellas.