11 Μαΐου 2021

Οι ποικιλίες σπανακιού της Rijk Zwaan εντυπωσίασαν στη μελέτη για το Stemphylium του Πανεπιστημίου της Washington

Μέσα σε λίγα χρόνια, ο μύκητας Stemphylium - και ιδίως ο Stemphylium vesicarium - έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους καλλιεργητές σπανακιού παγκοσμίως. Τα προγράμματα γενετικής βελτίωσης της εταιρείας παραγωγής σπόρων λαχανικών Rijk Zwaan επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ποικιλιών που είναι ανθεκτικές σε αυτόν τον μύκητα. Τα αρχικά αποτελέσματα μιας συνεχιζόμενης μελέτης του Πανεπιστημίου της Washington στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τώρα ότι αυτή η εστίαση τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε μια γκάμα με αρκετές ποικιλίες σπανακιού με υψηλό επίπεδο αντοχής στο Stemphylium vesicarium.

Ανάγκη για ξεκάθαρη και ακριβή πληροφόρηση

Σύμφωνα με την Rijk Zwaan, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά είδη Stemphylium που προκαλούν κηλίδες στα φύλλα, μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με τα διάφορα επίπεδα ανεκτικότητας. «Πολλοί παραγωγοί σπανακιού ανησυχούν για την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Αυτό δημιουργεί μία επείγουσα ανάγκη για ξεκάθαρη και ακριβή πληροφόρηση», λέει ο Wim in ’t Groen, Crop Coordinator Spinach στην Rijk Zwaan.

Σοβαρή μόλυνση

Στην αγορά φρέσκου καθώς και στη βιομηχανία επεξεργασμένου σπανακιού, το Stemphylium vesicarium είναι τώρα το πιο συχνό παθογόνο είδος Stemphylium στις περισσότερες περιοχές παραγωγής, προκαλώντας μόλυνση σε ευπαθείς ποικιλίες σπανακιού. Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με αυτή την ασθένεια του φυτού, μια ομάδα ερευνητών που συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο της Washington με επικεφαλής την καθηγήτρια Lindsey du Toit ξεκίνησαν μια νέα μελέτη αυτής της μυκητιακής νόσου το 2019.

Υποσχόμενα αρχικά αποτελέσματα από τις ποικιλίες σπανακιού της Rijk Zwaan 

Η Du Toit δεν είναι καινούρια σε αυτό τον τομέα, καθώς το πρόγραμμά της έχει πραγματοποιήσει αρκετές μελέτες για το Stemphylium στο παρελθόν. Η πιο πρόσφατη και συνεχιζόμενη έρευνά της δείχνει ότι ορισμένες ποικιλίες της Rijk Zwaan έχουν ένα σαφώς ορατό επίπεδο υψηλής αντοχής στο Stemphylium vesicarium. Αυτό το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη για την Rijk Zwaan, αλλά συμβάλλει στην πολύ απαιτούμενη σαφήνεια σχετικά με αυτό το θέμα σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής σπόρων λαχανικών.

Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες

Εξαιτίας του γεγονότος ότι η έρευνα ακόμα διεξάγεται, τα τελικά αποτελέσματα δε θα δημοσιευθούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι καλλιεργητές σπανακιού που θα ήθελαν πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, μπορούν να έρθουν πρώτα σε επικοινωνία με τους Crop Specialists σπανακιού της Rijk Zwaan. 

Ανθεκτικές ποικιλίες σπανακιού

Ο εκτενής κατάλογος σπανακιού της Rijk Zwaan περιέχει ήδη μια μεγάλη ποσότητα ποικιλιών σπανακιού με υψηλό επίπεδο αντοχής στο Stemphylium vesicarium. Λόγω της εστίασης και της προτεραιότητας της εταιρείας στο πρόγραμμα Έρευνας&Ανάπτυξης, αυτή η γκάμα θα συνεχίσει να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια. Μερικά από τα γνωστά ονόματα της Rijk Zwaan με υψηλή αντοχή είναι οι ποικιλίες savoy SUNANGEL RZ F1 και CABEZON RZ F1 και η smooth-leaf ποικιλία KODIAK RZ F1.

Έρευνα και ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των ανθεκτικοτήτων είναι μία από τις προτεραιότητες του προγράμματος Έρευνας&Ανάπτυξης της Rijk Zwaan. Κατά μέσο όρο, η εταιρεία παραγωγής σπόρων λαχανικών επενδύει περίπου 30% του κύκλου εργασιών της σε προγράμματα Έρευνας&Ανάπτυξης. Ένα σημαντικό μέρος αυτού δαπανάται στην ανάπτυξη ανθεκτικοτήτων ενάντια σε νέες αλλά και υπάρχουσες ασθένειες φυτών. Σαν αποτέλεσμα, η Rijk Zwaan όχι μόνο μειώνει το βάρος αυτό για τους συνεργάτες της αλλά συμβάλλει επίσης σε μια πιο βιώσιμη τροφική αλυσίδα με λιγότερα απόβλητα και περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Σπανάκι προσβεβλημένο από Stemphylium vesicarium: 

The Rijk Zwaan spinach assortment makes an impression in Washington State University’s Stemphylium study