01 Ιουνίου 2021

Οι ποικιλίες μαρουλιού της Rijk Zwaan έχουν ανθεκτικότητα στη νέα φυλή περονόσπορου

Ο περονόσπορος είναι μία σοβαρή απειλή για τα μαρούλια. Ο μύκητας μπορεί να βλάψει τα φύλλα μαρουλιού τόσο σε θερμοκηπιακές όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του International Bremia Evaluation Board (IBEB-EU) εντόπισε μια ευρέως εμφανιζόμενη νέα φυλή του περονόσπορου στο μαρούλι. Από την 1η Ιουνίου 2021, αυτή έχει επίσημα ονομαστεί Bl:37EU. Η μεγάλη πλειοψηφία των τρεχουσών ποικιλιών μαρουλιού της Rijk Zwaan είναι ανθεκτική στη νέα φυλή περονόσπορου.

Νέα επίσημη κατονομασία φυλής

Την 1η Ιουνίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του International Bremia Evaluation Board (IBEB-EU) κατονόμασε επίσημα τη νέα φυλή BI:37EU. Αυτή η φυλή του περονόσπορου (Bremia lactucae, Bl) έχει εντοπιστεί σε πολλές περιοχές της Γαλλίας τα περασμένα χρόνια και πιο πρόσφατα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η IBEB-EU αναμένει αυτή η φυλή να εξαπλωθεί περισσότερο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο αυτού του χρόνου, παρόλο που είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλέψουμε ποιες περιοχές πραγματικά θα επηρεαστούν. 

Ανθεκτικότητες της Rijk Zwaan στο μαρούλι

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας ενάντια στον περονόσπορο είναι ένας από τους πυλώνες του προγράμματος γενετικής βελτίωσης μαρουλιού της εταιρείας παραγωγής σπόρων λαχανικών Rijk Zwaan. «Ο περονόσπορος εξελίσσεται γενετικά συνεχώς και ένας μεγάλος αριθμός απομονωμένων μυκήτων στα φυτά είναι ήδη γνωστός παγκοσμίως. Στο δικό μας πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης εργαζόμαστε συνεχώς για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των ποικιλιών μαρουλιού μας, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας σε νέες φυλές περονόσπορου. Η μεγάλη πλειοψηφία των τρεχουσών ποικιλιών μαρουλιού της Rijk Zwaan είναι ανθεκτική στη νέα φυλή BI:37EU του περονόσπορου", σχολιάζει ο Johan Schut, Breeding Manager Lettuce. Οι Crop Specialists της Rijk Zwaan είναι πρόθυμοι να εξηγήσουν περισσότερα για τη σειρά ποικιλιών μαρουλιού της εταιρείας και τις ανθεκτικότητές τους.

Βιώσιμη λύση

Η Rijk Zwaan υποστηρίζει σθεναρά την ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών προκειμένου να μειωθεί η χρήση χημικών. Αν και οι ανθεκτικές ποικιλίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, η εταιρεία συνιστά επίσης φυτοπροστατευτικά προϊόντα καλλιεργειών και μέτρα υγιεινής για να αποτρέψει την ανάπτυξη νέων φυλών περονόσπορου. Οι σωστές πρακτικές υγιεινής, όπως η ταφή υπολειμμάτων καλλιεργειών και η άμεση απομάκρυνση των φυτών με ασθένεια, συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του περονόσπορου στο μαρούλι.

International Bremia Evaluation Board

Το International Bremia Evaluation Board (IBEB) είναι μία συνδεδεμένη πρωτοβουλία των εταιρειών υβριδισμού μαρουλιού των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, του  Πανεπιστημίου California-Davis, της Netherlands Inspection Service for Horticulture (Naktuinbouw) και του Γαλλικού National Seed Station (GEVES). Η αποστολή του IBEB είναι να αναγνωρίσει νέες φυλές του Bremia lactucae που προκαλούν μία σημαντική απειλή στη βιομηχανία μαρουλιού στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη και να προωθήσει τη χρήση των τυποποιημένων ονομάτων φυλών στην επικοινωνία με τους παραγωγούς.

Φυλές αναγνωρίζονται και κατονομάζονται από τις τοπικές IBEB επιτροπές ειδικά για κάθε ήπειρο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του International Seed Federation.

Rijk Zwaan lettuce varieties have resistance against new downy mildew race