26 Οκτωβρίου 2021

Η Rijk Zwaan συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά η αποστολή της παραμένει αμετάβλητη

Η εταιρεία παραγωγής σπόρων λαχανικών Rijk Zwaan πραγματοποίησε καθαρό κύκλο εργασιών 498 εκατομμυρίων ευρώ το οικονομικό έτος 2020/2021, που αντιστοιχεί σε αύξηση 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο κύκλος εργασιών της Rijk Zwaan αυξήθηκε σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες και τις περιοχές της. Με μερίδιο αγοράς περίπου 9%, η εταιρεία παραγωγής σπόρων λαχανικών παραμένει νούμερο 4 στην παγκόσμια αγορά σπόρων λαχανικών. Η Rijk Zwaan απασχολεί σήμερα περίπου 3.600 άτομα, με 1.550 που εδρεύουν στην Ολλανδία και 2.050 υπαλλήλους στις 37 θυγατρικές της παγκοσμίως.

Επέκταση δραστηριοτήτων έρευνας, παραγωγής και γενετικής βελτίωσης

Η εταιρεία προχώρησε τις προγραμματισμένες επενδύσεις της στην έρευνα, τη γενετική βελτίωση και την παραγωγική ικανότητα το 2020/2021. «Το τελευταίο οικονομικό έτος, ανοίξαμε ένα νέο σταθμό γενετικής βελτίωσης για τομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες στο De Lier και νέες εγκαταστάσεις για μαρούλια υδροπονίας στο Dinteloord. Ξεκινήσαμε επίσης τις προετοιμασίες για να επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης σπόρων στο De Lier», λέει ο Ben Tax, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συνιδιοκτήτης της Rijk Zwaan. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Rijk Zwaan επέκτεινε επίσης τις εγκαταστάσεις έρευνας και γενετικής βελτίωσης σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ισπανία και η Τουρκία, και έχει επενδύσει σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Μεξικό.

Βασικός ρόλος για την τεχνολογία

Η Rijk Zwaan επένδυσε 143 εκατομμύρια ευρώ (περίπου το 30% των εσόδων της) στην έρευνα και ανάπτυξη πέρυσι. «Κατά μέσο όρο, η γενετική βελτίωση λαχανικών διαρκεί από 6 έως 16 χρόνια. Χάρη σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε τη διαδικασία γενετικής βελτίωσης για να παρέχουμε στους παραγωγούς ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες νέες ποικιλίες λαχανικών», εξηγεί ο Ben Tax. Η τεχνολογία παίζει βασικό ρόλο στην Rijk Zwaan – όχι μόνο στην έρευνα και τη γενετική βελτίωση, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία διατηρεί επαφή και συνεργάζεται με τρίτους και πελάτες. Τον Ιούνιο του 2021, για παράδειγμα, η Rijk Zwaan εγκαινίασε το πρώτο της ηλεκτρονικό κατάστημα – στην Ουκρανία – και η εταιρεία επέκτεινε τη χρήση πλατφόρμων ηλεκτρονικής μάθησης για να μοιραστεί τεχνικές γνώσεις με παραγωγούς στην Ινδία και τη Γερμανία.

Καινοτομία για αειφόρο εφοδιασμό τροφίμων

Η παροχή στον παγκόσμιο πληθυσμό με υγιεινά παραγόμενα τρόφιμα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. «Καθώς ανεβαίνει το επίπεδο γνώσης και εισάγονται νέες τεχνολογίες, οι μέθοδοι παραγωγής λαχανικών αλλάζουν. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η Στρατηγική Farm to Fork (Από το αγρόκτημα στο πιάτο). Ο ρόλος μας είναι καινοτόμες ποικιλίες λαχανικών που προσαρμόζονται με τις νέες μεθόδους παραγωγής και είναι επίσης ισχυρές έναντι ασθενειών και παρασίτων», προσθέτει. Η Rijk Zwaan ανταποκρίνεται επίσης στις τάσεις που σχετίζονται με την καλλιέργεια, όπως η μηχανική συγκομιδή, η βιολογική παραγωγή, η μειωμένη χρήση χημικών και οι νέες μέθοδοι όπως η υδροπονία, καθώς και οι τάσεις των καταναλωτών όπως το σνακ, παρουσιάζοντας πολλές νέες ποικιλίες λαχανικών.

Η συνεργασία υποστηρίζει την "ευκινησία"

Ο πρωταρχικός στόχος για την οικογενειακή εταιρεία είναι να προσφέρει σε όλους τους υπαλλήλους της Rijk Zwaan μια ευχάριστη και μακροχρόνια δουλειά. «Χάρη στην αποκεντρωμένη δομή λήψης αποφάσεων και το εργατικό δυναμικό μας με 3.600 ενθουσιώδεις και αφοσιωμένους υπαλλήλους, παραμείναμε ευέλικτοι τον περασμένο χρόνο. Μαζί, επικεντρωνόμαστε στην παροχή κορυφαίας ποιότητας σπόρων λαχανικών και κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών στους συνεργάτες μας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλουμε στην αποστολή της Rijk Zwaan ‘Sharing a healthy future’, και αυτή η αποστολή θα παραμείνει αμετάβλητη», καταλήγει ο Ben Tax. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Rijk Zwaan αναμένει να δημιουργήσει περίπου 800 περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ολλανδία και στις θυγατρικές της.

Η πορεία της Rijk Zwaan Hellas

Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας σε τοπικό επίπεδο, για άλλη μια χρονιά η Rijk Zwaan Hellas έχει σημαντική αύξηση του τζίρου και ειδικά σε νέα προϊόντα που αφορούν τις καλλιέργειες πιπεριάς, καρπουζιού, σπανακιού. Συνεχίζει να βρίσκεται στην 1η θέση στην Ελλάδα όσον αφορά το μερίδιο αγοράς στους επαγγελματικούς σπόρους λαχανοκομίας. Επιπλέον έχει προχωρήσει μία πολύ μεγάλη επένδυση με τη δημιουργία Νέου Πειραματικού σταθμού, στο 2ο χλμ Ιεράπετρας - Φράγματος Μπραμιανών. Σε θερμοκήπιο έκτασης 15 στρεμμάτων καλλιεργούνται καινούρια υβρίδια σε μακρύ και κοντό αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα, τομάτα και υποκείμενα Cucurbitaceae & Solanaceae. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερου αποδεικτικού (demo) καθώς και νέων προτάσεων. Τα specialties για όλες τις παραπάνω καλλιέργειες της εταιρείας θα καλλιεργούνται σε ειδικό τμήμα στον Νέο Πειραματικό σταθμό. Στον ίδιο χώρο υπάρχει μεγάλη αίθουσα παρουσιάσεων στην οποία θα γίνονται σεμινάρια τεχνικής υποστήριξης καθώς και προβολής των αποτελεσμάτων της παραγωγής των πειραματικών ανά καλλιέργεια. Τέλος το Show Room δίνει την ευκαιρία για άμεση γευσιγνωσία προϊόντων στον χώρο παραγωγής.

Τα ετήσια αποτελέσματα της Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel B.V. κατατέθηκαν στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις 25 Οκτωβρίου 2021.