22 Φεβρουαρίου 2018

Η Rijk Zwaan παρουσιάζει μία γκάμα ποικιλιών ρόκας

Σαν σημαντικός παίκτης στην γκάμα των babyleaf, την περασμένη δεκαετία η Rijk Zwaan ένιωσε την επιθυμία να προσθέσει τη ρόκα στην ήδη εκτεταμένη συλλογή του – και τώρα κάνει αυτή την επιθυμία του, πραγματικότητα. Αυτό το χρόνο, η σποροπαραγωγική εταιρεία παρουσιάζει μία γκάμα από πρωτοποριακές ποικιλίες ρόκας υπό το σήμα Rocketeerz. Η Rijk Zwaan παρουσίασε τις τρεις πρώτες ποικιλίες – που ξεχωρίζουν λόγω της καινοτομίας τους, της ανθεκτικότητας στις ασθένειες και της αξιοπιστίας στη συγκομιδή – κατά τη διάρκεια των Open Field Days στην Cartagena, Spain στις 12-17 Φεβρουαρίου 2018.

Τέτοιες ποικιλίες είναι σε μεγάλη ζήτηση από τους πελάτες, λέει ο Mark Charlesworth, Crop Coordinator στην Rijk Zwaan: «Η αγορά για αυτή την καλλιέργεια baby leaf αυξάνεται επειδή το προϊόν συμβαδίζει τέλεια με την τάση για ευκολία. Εκτός από αυτό, οι καταναλωτές αγαπούν αυτή την πιπεράτη γεύση. Αλλά παρόλο που η αγορά ρόκας επεκτείνεται, η ανάπτυξη νέων ποικιλιών έχει μείνει πίσω». Η αγορά έχει κυριαρχηθεί για χρόνια από εταιρείες στην Ιταλία, από όπου προέρχεται η ρόκα. Η καινοτομία δεν ήταν προτεραιότητα γι’ αυτούς – αλλά η Rijk Zwaan τώρα ξεκινάει να αλλάξει τα πράγματα με την παρουσίαση της Rocketeerz.

Άγριοι και καλλιεργήσιμοι τύποι

Κάθε μία από τις ποικιλίες του σήματος Rocketeerz έχει πολύ καλή φυτροτικότητα, ανθεκτικότητα στον περονόσπορο, μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι και παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης. Η σποροπαραγωγική εταιρεία εστιάζει ξεκάθαρα στο να παρέχει στους παραγωγούς ανά τον κόσμο μία ευρεία και αξιόπιστη ποικιλία. O Frank Roelofs, Crop Manager στη ρόκα,  λέει: «Αναπτύσσουμε τόσο άγριους όσο και καλλιεργήσιμους τύπους. Έχουν διαφορετικές προελεύσεις. Οι άγριοι τύποι της οικογένειας Diplotaxis έχουν πιο βαθιά χαραγμένα φύλλα και πιο έντονη πιπεράτη γεύση. Αυτός είναι ο συνηθισμένος τύπος στην Ευρώπη. Από την άλλη, ο τύπος της καλλιεργήσιμης ρόκας λέγεται Eruca. Τα φύλλα της είναι πιο στρογγυλά και έχει πιο απαλή γεύση. Αυτός είναι ο στάνταρ τύπος στη Νότια Αμερική. Προσπαθούμε να καινοτομήσουμε και στους δύο τύπους ρόκας, να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν».

Τρεις διαθέσιμες ποικιλίες

Οι πρώτες τρεις ποικιλίες θα είναι διαθέσιμες αυτό το χρόνο, ξεκινώντας με τη Sinope RZ και την Themisto RZ. «Αυτές είναι άγριου τύπου με χαραγμένα φύλλα, καλή γεύση και υψηλές ανθεκτικότητες. Σε απάντηση των επιθυμιών των παραγωγών, μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε τούνελ τους χειμερινούς μήνες σε ήπια κλίματα», προσθέτει ο Charlesworth. Αυτές τις ποικιλίες θα ακολουθήσει η Sparkle RZ, που όπως και το όνομα υποδηλώνει, είναι μία εντυπωσιακά καλή και επίσης καινοτόμα ποικιλία. Roelofs: « Είναι μία ποικιλία του τύπου Eruca, με τη χαρακτηριστική γεύση της ρόκας αλλά τα φύλλα σαν εκείνα του μαρουλιού. Σαν αποτέλεσμα, διαφέρει οπτικά από άλλες ποικιλίες ρόκας». Αυτές οι τρεις ποικιλίες έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα, τόσο από παραγωγούς όσο και σε συνεργασία με εταιρείες επεξεργασίας λαχανικών.

Μοναδικές

Η γκάμα δε θα περιοριστεί σε αυτές τις τρεις ποικιλίες. Ο Frank Roelofs και ο Mark Charlesworth επιβεβαιώνουν ότι οι συνεργάτες στην αλυσίδα περιμένουν να δουν περισσότερες μοναδικές ποικιλίες να προσθέτονται στο σήμα Rocketeerz τα επόμενα χρόνια. Το όνομα Rocketeerz συμβολίζει την πρωτοπόρα αποστολή της εταιρείας για καινοτομία. «Όλα τα ονόματα των ποικιλιών έχουν μία σχέση με το διάστημα, όπως το Sparkle RZ. Με αυτό το πρόγραμμα γενετικής, ο Rijk Zwaan πραγματικά στοχεύει στον ουρανό – με όλη τη σημασία της λέξεως!»