12 Μαρτίου 2021

Η Rijk Zwaan παρουσιάζει κολοκύθι με ανεκτικότητα στον ιό του Νέου Δελχί

Ο ιός Νέο Δελχί (ToLCNDV) έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς κολοκυθιού στην περιοχή της Μεσογείου για σχεδόν μία δεκαετία. Ο ιός μπορεί να προσβάλλει το φύλλωμα και τους καρπούς σε οποιοδήποτε στάδιο καλλιέργειας, με αποτέλεσμα μικρότερους, ανομοιόμορφους καρπούς και τελικά χαμηλότερη απόδοση. Μετά από χρόνια έρευνας, η εταιρεία παραγωγής σπόρων λαχανικών Rijk Zwaan παρουσιάζει τώρα τις πρώτες ποικιλίες κολοκυθιού με ανεκτικότητα στον ιό του Νέου Δελχί.

Μία ομάδα από ερευνητές και γενετιστές της Rijk Zwaan στην Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, κατάφεραν να αναπτύξουν ποικιλίες κολοκυθιού με υψηλές αποδόσεις, ιδιαίτερα καλούς καρπούς και ανοχή στον ιό του Νέου Δελχί. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση στην αγορά για τέτοια προϊόντα. Θέλαμε να προσφέρουμε μια λύση για τους παραγωγούς που επηρεάζονται από αυτόν τον ιό », σχολιάζει η María Lourdes Pérez Aguilera, Γενετίστρια κολοκυθιού στην Rijk Zwaan της Ισπανίας. Η εταιρεία έχει κάνει πλεόν ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την καλλιέργεια με την παρουσίαση ποικιλιών κολοκυθιού με ανοχή στον ιό του Νέου Δελχί.  

Οφέλη για όλη την αλυσίδα

Αυτή η ανεκτικότητα δεν ενδιαφέρει μόνο τους παραγωγούς κολοκυθιού αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα φρέσκων προϊόντων. Σε τελική ανάλυση, μια πιο σταθερή προσφορά υψηλότερης ποιότητας και πιο βιώσιμων προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς στα διάφορα στάδια της αλυσίδας.

Μεγαλώνοντας την γκάμα

Η Rijk Zwaan εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι οι ποικιλίες με ανεκτικότητα σε αυτόν τον απρόβλεπτο ιό είναι διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς. Τις πρώτες παρτίδες σπόρων έχουν ήδη προμηθευτεί μία ομάδα από επιλεγμένους παραγωγούς για χρήση την προσεχή σεζόν. Παράλληλα με την διαδικασία παραγωγής, η ομάδα της Rijk Zwaan συνεχίζει την γενετική βελτίωση για να επεκτείνει αυτή την ανεκτικότητα τόσο στις υπαίθριες ποικιλίες κολοκυθιού της εταιρείας όσο και στις θερμοκηπιακές. 

Η σειρά "Defense" περιλαμβάνει δυνατές και ανθεκτικές ποικιλίες

Σαν εταιρεία παραγωγής σπόρων λαχανικών, η Rijk Zwaan καινοτομεί συνεχώς για να αναπτύξει δυνατές και ανθεκτικές ποικιλίες που παράγουν υψηλής ποιότητας λαχανικά σε διάφορες κλιματικές ζώνες και κάτω από διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας. Η Rijk Zwaan εμπορεύεται τις ποικιλίες της που έχουν καινοτόμες ανθεκτικότητες υπό την σειρά Defense. Οι ποικιλίες κολοκυθιού με ανεκτικότητα στο ιό του Νέου Δελχί ανήκουν σε αυτή την σειρά και έτσι πωλούνται υπό την ετικέτα DelhiDefense.

Σχετικά με τον ιό του Νέου Δελχί

Ο ιός του καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας Νέο Δελχί (ToLCNDV) εντοπίστηκε πρώτη φορά σε φυτά τομάτας στην Ινδία το 1995. Το 2012, ο ίδιος ιός βρέθηκε σε κολοκυθιές στην περιοχή Μούρθια της Ισπανίας (Murcia, Spain). Ο ιός σύντομα εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ιβηρική Χερσόνησο, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στους Ισπανούς παραγωγούς. Η συγκομιδή ήταν μία αποτυχία το 2014, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού φρέσκων προϊόντων. Την ίδια χρονιά, ο ιός εξαπλώθηκε στην Ιταλία, την Τυνησία, το Μαρόκο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Στην πραγματικότητα, στο νησί της Σικελίας, το ξέσπασμα του ιού ήταν τόσο σοβαρό που οι καλλιεργητές αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Αυτό έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή κολοκυθιού στο νησί.