22 Οκτωβρίου 2020

Η οικογενειακή επιχείρηση Rijk Zwaan εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία

Η σποροπαραγωγική εταιρεία λαχανικών Rijk Zwaan πέτυχε καθαρό κύκλο εργασιών 477 εκατομμύρια € το οικονομικό έτος 2019/2020. Αυτό αντιπροσωπεύει 8,5% ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα της Rijk Zwaan αυξήθηκαν σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες και τις περιοχές της. Το μερίδιο αγοράς της που είναι περίπου 9% την καθιστά μία από τις τέσσερις κορυφαίες εταιρείες σπόρων λαχανικών στον κόσμο. Το εργατικό δυναμικό συνεχίζει να αυξάνεται επίσης. Η Rijk Zwaan απασχολεί τώρα 3.500 άτομα, περίπου 1.450 από τα οποία εδρεύουν στην Ολλανδία.

Σπόροι λαχανικών για τη διάθεση τροφίμων παγκοσμίως

Τα λαχανικά και οι σπόροι λαχανικών αποτελούν ουσιαστικό μέρος της τροφικής αλυσίδας και αποτελούν τα θεμέλια μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής. «Το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2019/2020 χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19. Από διεθνή οπτική, αυτό μας δημιούργησε μια σειρά από προκλήσεις σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι οι σπόροι λαχανικών είναι σημαντικοί για την παροχή τροφίμων παγκοσμίως. Χάρη στην προσέγγιση «πράσινες ζώνες», τα διεθνή σύνορα παρέμειναν ανοιχτά για τον τομέα μας και, ως εταιρεία, καταφέραμε να διατηρήσουμε τις διαδικασίες μας λειτουργικές - αν και με λίγες αλλαγές μερικές φορές - προκειμένου να συνεχίσουμε να παρέχουμε σπόρους λαχανικών στους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο », αναφέρει ο Ben Tax, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Rijk Zwaan.

Προσαρμοσμένες ποικιλίες

Το 2019/2020, η Rijk Zwaan επένδυσε 130 εκατομμύρια € σε έρευνα και ανάπτυξη, το οποίο είναι το  27,5% των ετήσιων εσόδων της. Προσφέροντας περισσότερες από 1.500 διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών, η εταιρεία διαθέτει ποικιλίες για κάθε κλιματική ζώνη με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τις διάφορες μεθόδους παραγωγής και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. «Μεταφράζουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες της αγοράς σε στόχους για τα προγράμματα αναπαραγωγής μας. Στα εργαστήριά μας, διεξάγουμε έρευνα στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της ποιότητας των σπόρων και της φυτοπαθολογίας για να επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας υβριδισμού, να μελετήσουμε τη γενετική των νέων χαρακτηριστικών και να είμαστε σε θέση να προμηθεύουμε σπόρους υψηλής ποιότητας».  Πέρυσι, οι καινοτομίες της Rijk Zwaan περιελάμβαναν ποικιλίες αγγουριού ανθεκτικών στο φουζάριο και την πρώτη ποικιλία μελιτζάνας χωρίς χνούδι που είναι πιο ανθεκτική έναντι της ζημιάς των παρασίτων. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε επίσης στις τάσεις των καταναλωτών εισάγοντας ποικιλίες λαχανικών ειδικά προσαρμοσμένες για φρέσκα πακέτα γευμάτων καθώς και για βιολογικά προϊόντα.

Επενδύσεις

Ο αυξανόμενος αριθμός νέων εγκαταστάσεων παραγωγής, ερευνητικών εγκαταστάσεων και κτιρίων γραφείων υπογραμμίζει επίσης τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Το νέο κεντρικό γραφείο της Rijk Zwaan στην Κίνα, που είναι και ένας σταθμός έρευνας καθώς και demo station, άνοιξε τον Μάιο του 2020. Νέες εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν επίσης στη Χιλή και την Πολωνία το 2019/2020. Φέτος, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στη νέα μονάδα υβριδισμού τομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας της Rijk Zwaan στο De Lier, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κτιριακή επένδυση της εταιρείας.

Ισχυρή και σταθερή οικογενειακή επιχείρηση

Σήμερα, η Rijk Zwaan έχει την έδρα της στο De Lier και μια μονάδα Έρευνας&Ανάπτυξης στην Fijnaart στην Ολλανδία, και περισσότερες από 30 διεθνείς θυγατρικές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά οι ολλανδικές της ρίζες χρονολογούνται από το 1924. Από το 1989, περίπου το 90% της ανεξάρτητης εταιρείας, ανήκει σε τρεις οικογένειες και το υπόλοιπο 10% ανήκει σε πολλά μέλη του εργατικού δυναμικού με τη μορφή μετοχών. Η εταιρεία έχει μια ισχυρή φήμη ως πιστή στους υπαλλήλους της. «Η ικανοποίηση των εργαζομένων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, και γι 'αυτό προσφέρουμε στους 3.500 υπαλλήλους παγκοσμίως μια ευχάριστη εργασία με καλές παροχές και μια μόνιμη σύμβαση εργασίας σε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον», εξηγεί ο Ben Tax.

Κοιτώντας μπροστά

«Είμαστε σίγουροι για το νέο οικονομικό έτος. Διάφορα δίκτυα πωλήσεων αντιδρούν διαφορετικά στην κατάσταση COVID-19, και όσο περισσότερο διαρκούν οι περιορισμοί στα ταξίδια, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι προκλήσεις. Αυτή είναι μια απειλή, φυσικά, αλλά όχι κάτι που δεν μπορούμε να χειριστούμε», δηλώνει με αποφασιστικότητα ο Ben Tax. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες: «Υποστηρίζουμε πλήρως την αυξανόμενη τάση της κοινωνίας να είναι οι υγιεινές τροφές διαθέσιμες σε όλους. Ως εταιρεία παραγωγής σπόρων λαχανικών θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτόν τον σκοπό θέτοντας τα θεμέλια για υγιεινά και ελκυστικά λαχανικά».

Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Rijk Zwaan υπεβλήθησαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο στις 22 Οκτωβρίου 2020.

 

Καινοτομία νέας γενιάς: μαρούλι παράγεται στην Ιαπωνία όλο τον χρόνο σε αυτό το "εργοστάσιο φυτών" που ελέγχει τις κλιματικές συνθήκες 

Family-owned company Rijk Zwaan still on track

Η μονάδα Έρευνας&Ανάπτυξης της Rijk Zwaan στην Fijnaart (Ολλανδία).

Family-owned company Rijk Zwaan still on track