Η ιστορία του Silvester de Nooijer

Γιατί η Rijk Zwaan εργάζεται με γνώμονα τη δημιουργία ποικιλιών με περισσότερα χρώματα στα ράφια των φρέσκων λαχανικών;

Μία βιτρίνα φρέσκων προϊόντων με ποικιλία και χρώμα φαίνεται πιο ελκυστική στους καταναλωτές και μπορεί να τους ενθαρρύνει να επιλέξουν περισσότερα προϊόντα που είναι νοστιμότερα και πιο υγιεινά. Γι΄ αυτό οι γενετιστές της Rijk Zwaan εστιάζουν στο χρώμα σαν ένα από τα κριτήριά τους. Ο Silvester de Nooijer, Breeding Manager Πιπεριάς και Μελιτζάνας, εξηγεί γιατί η εταιρεία παραγωγής υβριδίων λαχανικών αποφάσισε αυτή την προσέγγιση.

Ποικιλία στο πιάτο

«Το κλειδί είναι η αγορά, που συνεχώς αναζητεί τρόπους για να διαφοροποιείται. Παραγωγοί και καταστηματάρχες επιθυμούν προϊόντα με νέα χρώματα. Αν μπορούν να συνδυάσουν διαφορετικά χρώματα σε μία μόνο συσκευασία, αυτό τους προσφέρει προστιθέμενη αξία, έχοντας σαν αποτέλεσμα όχι μόνο προϊόντα υψηλής ποιότητας στα ράφια, αλλά επίσης και μεγαλύτερη ποικιλία στο πιάτο των καταναλωτών. Το χρώμα δημιουργεί μεγαλύτερη διαφοροποίηση, ειδικά στις σαλάτες. Η Rijk Zwaan χαίρεται που συνεισφέρει σε αυτή την ανάπτυξη ως καινοτόμος συνέταιρος».

Προσπαθώντας να συνδυάσουμε τα πάντα σωστά

«Πώς το κάνουμε αυτό λοιπόν; Στις πιπεριές, έχουμε μία πάρα πολύ καλή γνώση του ποια γονίδια επηρεάζουν το χρώμα, αλλά έχουμε ακόμα κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Απαιτείται χρόνος επειδή προσπαθούμε να κάνουμε τις πιο σωστές επιλογές . Θέλουμε μία νέα ποικιλία να είναι ο συνδυασμός από παρτίδες θετικών χαρακτηριστικών, όπως η γεύση, το σχήμα και τεχνικά χαρακτηριστικά. Στη νέα πορτοκαλί και σοκολατί εκδοχή στη σειρά γλυκιάς πιπεριάς μας, για παράδειγμα, εστιάζουμε πολύ στη γεύση επειδή η μοναδική γεύση της κύριας ποικιλίας μας  – Palermo RZ – έχει ορίσει ένα υψηλό επίπεδο. Το μήκος του καρπού πρέπει να είναι αρκετά ομοιόμορφο επίσης, έτσι ώστε πιπεριές διαφορετικού χρώματος να μπορούν να πωληθούν μαζί στην ίδια συσκευασία».

Παλέτα χρωμάτων

«Το χρώμα δεν εξετάζεται μόνο στις γλυκιές πιπεριές αλλά επίσης και στις σνακ πιπεριές, στις σνακ τομάτες, στο κολράμπι, στη μελιτζάνα και σε πολλές άλλες ποικιλίες.  Κάθε μία έχει τη δικιά της παλέτα χρωμάτων. Έτσι παρόλο που γνωρίζουμε τι καθορίζει το βασικό χρώμα, είναι ακόμα πιο πολύπλοκο να βρούμε τα γονίδια που επηρεάζουν την έντασή του. Εξακολουθούμε όμως να ψάχνουμε. Ένα δροσερό ανοιχτό πράσινο χρώμα μπορεί να κάνει τα σνακ λαχανικά να δείχνουν ακόμα πιο ελκυστικά».

Συνεχιζόμενη τάση

«Κάθε χώρα και κάθε αγορά έχει τις δικές της χρωματικές προτιμήσεις. Στους καταναλωτές μπορεί να αρέσει το σκούρο κόκκινο στη μία χώρα, και σε άλλη το ανοιχτό κόκκινο. Πράγμα που παίρνουμε υπ'όψιν μας. Παρατηρούμε μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία σε ώριμες αγορές λιανικής όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Δυτική Ευρώπη - όπου τα καταστήματα πουλάνε επίσης κίτρινα και πορτοκαλί προϊόντα πέρα από τα πράσινα και τα κόκκινα - παρά στις πιο παραδοσιακές αγορές.  Αναμένουμε αυτή η τάση διαφορoποίησης στην κατηγορία φρέσκων προϊόντων να συνεχίσει σε ολόκληρο τον κόσμο και χαιρόμαστε που παίζουμε κάποιο ρόλο σε αυτή σαν Rijk Zwaan». Έτσι μοιραζόμαστε ένα υγιές μέλλον.

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις λύσεις και τα προϊόντα της Rijk Zwaan.