Επιτυχημένη συνεργασία σε ολόκληρη την αλυσίδα

Αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα των φρέσκων λαχανικών στην Bandung, στην Ινδονησία

Improving the availability of fresh vegetables in Bandung, Indonesia

Στην Ινδονησία, η ζήτηση για φρέσκα και νόστιμα λαχανικά αυξάνεται. Ωστόσο, η προμήθεια φρούτων και λαχανικών υψηλής ποιότητας όλο το χρόνο είναι μια τεράστια πρόκληση για τους λιανοπωλητές τροφίμων όπως τον Superindo, ειδικά επειδή οι καλλιεργητές δεν έχουν πάντα επαρκείς γνώσεις, δεξιότητες και εξοπλισμό για να εγγυηθούν τη συνεχή παροχή φρέσκων προϊόντων. Αυτή η πρόκληση προκάλεσε την έναρξη μιας επιτυχημένης εταιρικής σχέσης στην αλυσίδα μεταξύ του Superindo, του συνεταιρισμού "Al Ittifaq " και της εταιρείας παραγωγής σπόρων λαχανικών Rijk Zwaan στην Bandung της Ινδονησίας. Ο Novianto Novianto και ο Jos van der Knaap από την Rijk Zwaan εξηγούν περισσότερα για αυτήν τη συνεργασία.

Improving the availability of fresh vegetables in Bandung, Indonesis

Σπόροι λαχανικών, παραγωγοί, σούπερμαρκετ

«Ο Superindo είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στην Ινδονησία. Έχει δεσμευτεί να προωθήσει την τοπική οικονομία, συνεργαζόμενος με τους τοπικούς αγρότες και ενδυναμώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να γίνουν οι προμηθευτές τους», εξηγεί ο Jos.  Ο Superindo και ο συνεταιρισμός παραγωγών Al Ittifaq ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν μεταξύ τους για να βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα φρέσκων λαχανικών και να συμβάλουν σε ένα σταθερό εισόδημα για τους παραγωγούς. Με τη συμμετοχή της Rijk Zwaan, θα μπορούσε να καλυφθεί ολόκληρη η αλυσίδα - από την εταιρεία σπόρων λαχανικών, έως τους παραγωγούς και τον λιανοπωλητή - για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα φρέσκων λαχανικών στα σουπερμάρκετ.

Improving the availability of fresh vegetables in Bandung, Indonesia

Ενδυναμώνοντας τον Al Ittifaq

«Για να είμαστε ικανοί να παράγουμε και να προμηθεύουμε χωρίς διακοπή λαχανικά υψηλής ποιότητας, ο Al Ittifaq, συνεταιρισμός 270 παραγωγών και αγροτών, χρειαζόταν έναν συνεργάτη για να τους βοηθήσει να ενισχύσουν την παραγωγή τους. Τους βοηθήσαμε να βρουν τις καλύτερες ποικιλίες λαχανικών και τους παρείχαμε εκπαίδευση με τον καλύτερο τρόπο για να καλλιεργήσουν υψηλής ποιότητας λαχανικά στις συνθήκες της περιοχής τους», εξηγεί ο Novianto. Παρουσίασε επίσης τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια σε απλά μεταλλικά θερμοκήπια με προστατευτικά βροχής από μπαμπού, που προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε τροπικές χώρες όπως η Ινδονησία. «Την περίοδο των βροχών, είναι σχεδόν αδύνατο να καλλιεργήσουν τομάτες υπαίθρια. Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια απαιτεί λιγότερο έλεγχο παρασίτων και ψεκασμού, και η παραγωγικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη. Λιανοπωλητές όπως ο Superindo επωφελείται από μια πολύ πιο σταθερή προσφορά και από τομάτες υψηλότερης ποιότητας με λιγότερα υπολείμματα».

Η θερμοκηπιακή παραγωγή είναι μία καλή επένδυση

Η θερμοκηπιακή παραγωγή απαιτεί όμως επένδυση, κάτι που συχνά αποτελεί σημαντικό εμπόδιο που εμποδίζει τους παραγωγούς να ξεκινήσουν. «Projects όπως αυτό με τον Al Ittifaq μας επιτρέπει να δείξουμε ότι είναι μία πραγματικά καλή επένδυση», λέει ο Jos. O Al Ittifaq είναι μέλος του Islamic School Network, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ινδονησία που εστιάζει σε πολλές πτυχές της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής επιχειρηματικότητας του συνεταιρισμού παραγωγών Al Ittifaq.

Ενώνουμε τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε θετικές επιδράσεις

Το ολλανδικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων PUM * ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενθαρρύνει τη συνεργασία και έκανε την επαφή μεταξύ των Al Ittifaq, Superindo και Rijk Zwaan. Jos: «Αυτή η συνεργασία είναι ιδανική για τις εταιρείες μας και την αποστολή μας να συμβάλλουμε ενεργά στον εφοδιασμό τροφίμων στον κόσμο, μαζί με συνεργάτες της αλυσίδας»

* Το PUM είναι μια ομάδα ειδικών από την Ολλανδία που μοιράζονται τις γνώσεις τους για να επιτρέψουν την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες αγορές. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη διεύθυνση https://www.pum.nl/en.

 Διαβάστε πρισσότερες ιστορίες συνεργασίας στο  https://www.rijkzwaan.gr/stronger-together